Dlaczego RYBY ? Co zawierają i dlaczego tak często pojawiają się w naszych jadłospisach?
Główną zaletą ryb jest to, że zawierają bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych EPA i DHA. Nasz organizm nie potrafi wyprodukować ich sam, dlatego ważne jest aby zostały one mu dostarczane z pożywieniem. Ale po co?? No właśnie po to, że kwasy o których mowa pełnią wiele funkcji w naszym organizmie:
* wykazują właściwości przeciwzapalne
* obniżają stężenie cholesterolu (LDL i trójglicerydów)
* wspomagają nasz mózg oraz siatkówkę oka,
* pomagają w koncentracji i przyswajaniu wiadomości
* chronią nas przed chorobami takimi jak: choroby nowotworowe, choroba Alzheimera, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze)
Najbogatsze w EPA i DHA są takie ryby jak:
łosoś, śledź, makrela oraz sardynki
Co jeszcze zawierają ryby, że tak bardzo je cenimy?:)
Ryby poza omawianymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi to dobre źródło:
* pełnowartościowego białka (szczególne ryby chude, np.dorsz)
* jodu, potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu
* witamin: A, E oraz witamin z grupy B
A teraz ważna informacja dla osób będących na redukcji! 🙂
Ryby są zaliczane do produktów stosunkowo niskokalorycznych, ale … produktami o niskiej kaloryczności zapewne nie będą ryby smażone, ryby w panierce czy dość powszechne i uwielbiane szczególnie przez dzieci paluszki rybne.
Poniżej przepis na rybę, która z pewnością nie utraciła swoich cenny zalet podczas przygotowania 🙂
Ryba po grecku
Składniki na 3 porcję
Dodatkowo: Bułeczka graham 🙂
Sposób wykonania
SMACZNEGO! 🙂
1 porcja zawiera :
E : 350 kcal
B : 24g
T 8,8g
W : 39 g
Błonnik : 13 g
O Autorze